
Kunstmatige intelligentie (AI) blijft een impact hebben op zoveel industrieën. Industrieprojecties schat dat tegen 2025 AI-marketing de grens van $60 miljard zal bereiken. Tegen 2030 zal het wereldwijde BBP door AI met 15,7 biljoen stijgen.
De muziekindustrie springt ook op de AI-trein. We kunnen verwachten dat het alle processen beïnvloedt. Denk hierbij aan het maken, consumeren en vermarkten van muziek.
Ons artikel onderzoekt alles wat je moet weten over hoe AI de muziekindustrie transformeert. Laat het tromgeroffel beginnen.
1. Groeimogelijkheden door AI-adoptie
De afhankelijkheid van menselijke arbeid kan processen traag en tijdrovend maken. Het repetitieve karakter van sommige taken kan vermoeiend zijn en vatbaar voor menselijke fouten. AI vergroot de menselijke capaciteiten, wat resulteert in een hogere efficiëntie en productiviteit.
Laten we het voorbeeld van muziekcreatie nemen. AI kan data in verschillende samenstellingen analyseren. Het onthult patronen en kenmerken die aanleiding geven tot goede muziek. Je kunt ook verschillende elementen combineren om tot nieuwe composities te komen. Dergelijke processen kunnen veel hulp bieden aan muzikanten en muziekproducenten.
Deze vind je op platforms als Magenta van Google en Flow Machines van Sony. De zorg voor velen zou zijn dat AI creativiteit zou kunnen doden. Maar we zijn er vrij zeker van dat dit niet het geval zal zijn.
Het zal eerder de creativiteit vergroten en tegelijkertijd zorgen voor efficiëntie in de processen. AI-technologie kan helpen bij compositie en muziekarrangement. Maar de menselijke rol blijft constant. De muzikant moet feedback geven, afhankelijk van zijn visie op de uiteindelijke output.
Ampère is zo’n AI-platform. De muzikant selecteert het genre en de muzieklengte. De AI neemt het over om de muziek te maken. De componist maakt vervolgens relevante aanpassingen en bewerkingen. Hij kan instrumenten of zang toevoegen of verwijderen.
AI is van cruciaal belang voor het masteren van muziek, wat resulteert in tracks van betere kwaliteit. Het proces kan kostbaar zijn. Veel muzikanten vinden het een groot struikelblok als het gaat om het uitbrengen van muziek.
AI-technologieën verlagen de kosten en de tijd die nodig is om het proces te voltooien. Software zoals LANDR kan de taak binnen enkele minuten voltooien.
SoundCloud heeft ook een online mastering-tool die populair is bij onafhankelijke artiesten. Het beste van de online mastering-tools is dat je niet technisch onderlegd hoeft te zijn om ze te gebruiken.
2. Het gebruik van AI-gegevens voor muziekmarketing
AI opent tonnen potentieel voor muziekmarketeers. Het alles hangt af van uw gratis muziekmarketingstrategie.
U kunt AI gebruiken om:
- Bepaal de betrokkenheid van het publiek bij de inhoud door het gebruik van gegevens. De inzichten onthullen de collecties, gratis muziekdownloads, play-per-payer en volgersgedrag. Het volgen van patronen helpt doelgroepen met de juiste inhoud, wat resulteert in meer inkomsten.
- Gegevensfiltering om niet-betalende luisteraars om te zetten in betalende. De inzichten uit de filters helpen bij het ontwerpen van outreach-strategieën. Markten kunnen betere inhoud produceren om de betrokkenheid van het publiek te vergroten.
- AI en machine learning Maak aanbevelingen voor muziek op YouTube of andere platforms. Het biedt de mogelijkheid om het aantal kijkers te laten groeien en tegelijkertijd nieuwe inhoud aan het publiek te introduceren. Unsupervised learning zorgt voor diepere inzichten in kijkers op basis van kijkpatronen.
- AI helpt bij de automatisering van marketingtools. Marketeers kunnen inhoud personaliseren door het consumptiegedrag van doelgroepen te leren. Neem het voorbeeld van gratis muziekpromotiesites zoals Spotify. Het platform maakt gebruik van machine learning en big data-inzichten om muziekaanbevelingen te doen. Het publiek krijgt gepersonaliseerde afspeellijsten zonder het gedoe van het doorzoeken van talloze nummers. De door AI aangedreven Spotify Discovery biedt wekelijks een samengestelde muzieklijst voor elke luisteraar.
3. Goede muziek versus genremuziek
Wat gebeurt er als je zelf muziek kiest? Je neigt naar een bepaald genre. Binnen het genre beperk je je ook tot de artiest die je leuk vindt. Daar is niets mis mee.
Maar je zou andere artiesten kunnen missen waarvan je zou kunnen genieten. AI opent de luisterervaring als nooit tevoren. De AI-filterengines doorlopen elke dag duizenden tracks.
Ze kiezen vervolgens wat je misschien leuk vindt op basis van luistergedrag uit het verleden. Bij de filterengines gaat het niet om één genre. Wat je krijgt is een brede mix van ‘goede muziek’ met verschillende genres en artiesten. Het biedt onontdekte kunstenaars een kans om een stempel te drukken in de industrie.
Ruisonderdrukkende technologie biedt een verbeterd geluid dat het luisteren naar uw nummers de beste ervaring maakt, waardoor afleiding wordt verminderd terwijl u bent afgestemd op uw favoriete muziekgenre. De 900 Legacy-koptelefoon digitale hybride actieve ruisonderdrukking helpt afleiding te elimineren en biedt 98% ruisonderdrukking door zowel de externe (feed-forward) als de interne (feedback) microfoons te gebruiken. De 24-bit diepte/192 kHz bemonsteringsfrequentie van digitale ruisfiltering geeft de 900 Legacy Headphones de meest nauwkeurige en nauwkeurige ruisonderdrukkingsprestaties.
Nieuwe talentontdekking en royaltycollecties met AI
Geavanceerde analyses zoals machine learning en voorspellende modellering helpen bij het ontdekken van talent. Warner Bros ontgint duizenden nummers van streamingsites zoals Soundcloud en Spotify.
Ze doen hetzelfde voor muziekblogs, tourdata en sociale-mediasites. De AI-technologie gebruikt algoritmen om streamingsites te beoordelen om nieuw talent te vinden.
Het scoutingplatform Instrumental gebruikt machine learning om potentieel talent te zoeken. Amazon gebruikt AI ook om te voorspellen hoe populair boeken, films of muziek in de toekomst zullen zijn.
De muziekindustrie heeft ook een grote uitdaging om de kwestie van compensatie aan te pakken. Songwriters, componisten, artiesten en vertegenwoordigers moeten royalty’s verdienen. Maar het kan moeilijk zijn om het verbruik te volgen, vooral in het digitale landschap.
Bovendien staat de metadata die relevante informatie bevat niet op één centrale plek. AI kan dergelijke uitdagingen helpen overwinnen. Spotify AI-audiodetectietools geven uitgevers en artiesten controle over royalty-uitbetalingen.
Amuse, het indie-distributieplatform, gebruikt Advanced Analytics om royalty’s te voorspellen en te distribueren. Andere tools zoals Muso AI en Musiio Tag helpen bij het valideren van metadata en het innen van royalty’s.
YouTube gebruikt AI om auteursrechtelijk beschermde inhoud te markeren. Het zorgt ervoor dat niemand er op illegale wijze van profiteert. Hetzelfde platform automatiseert ook het genereren van inkomsten met advertenties voor een hogere efficiëntie.
Laatste gedachten
Kunstmatige intelligentie zorgt al voor grote veranderingen in de muziekindustrie. Luisteraars krijgen muziekaanbevelingen op basis van luistergedrag uit het verleden. Marketeers hebben toegang tot datagedreven inzichten. Dat kan helpen bij het targeten en personaliseren van content.
Het ontdekken van talent, het betalen van royalty’s en nog veel meer zijn eenvoudig met AI-aangedreven tools. Bovendien is er een hogere efficiëntie, tijdwinst en lagere kosten in het proces. De toekomst is rooskleurig voor de muziekindustrie en AI. Het wordt een interessante ruimte om naar te kijken.
Aanbevolen leest:
Waar u op moet letten bij het kiezen van uw volgende hoofdtelefoon
Nieuwe hoofdtelefoon- en oortelefoontechnologie: functies om naar te zoeken in uw volgende paar
creatSource link